BLI SØPPELFRI

Hvordan minske søppelproduksjonen din?

Her er to enkle steg på veien mot nullproduksjon av søppel. Disse stegene bør gjentas jevnlig, da veien til å null søppel er en varig prosess. Prøv å alltid tenk «mindre», finn bedre og mer bærekraftige alternativer og slutt aldri å lære!

  1. Evaluér: det the første steget er å ta en kikk på dagliglivet ditt og stille deg selv følgende spørsmål:

– Hvor mye, og hva slags søppel produserer jeg. For eksempel  matemballasje. Det kan hjelpe deg å identifisere områdene du kan begynne å jobbe med..

– Hvorfor vil jeg minske karbonavtrykket mitt ? Er det for miljøet, er det for å kutte ut giftstoffer i livet mitt, er det for å minske rot, er det fordi jeg har dårlig råd og vil spare penger? Bruk tid på å avklare hva som er motivasjonen din og ha den med deg når du setter i gang arbeidet med å minske forbruket ditt.

– Hva bruker jeg egentlig daglig (hva ligger i rutinene mine) og hva bruker/trenger jeg ikke? Dette kan hjelpe det til å finne ut hva du kan donere og redusere/kutte ut.

– Hvilke produkter bruker jeg som det finnes mer bærekraftige alternativer til=? For eksempel bytte ut plastikkbokser til oppbevaring av mat og gå over til glassbokser- og krukker.

-Det viktigste spørsmålet, rett fra Yodas lepper: Hvor  mye og hva trenger jeg egentlig for å være lykkelig? Gå igjennom alt du eier og behold enkelte ting, bestem deg for om du virkelig trenger alt som står stbalet innerst i kottet for å være lykkelig.

  1. Overgang: sett i gang med å kutte ned på søppelproduksjon, bli kvitt unødvendige ting på en miljøvennlig måte.

– Ha alltid med et handlenett og en vannflaske!

– Bli kvitt plast. Alt fra oppbevaringsbokser til take-away emballasje. Plast inneholder som oftest gifter. Andre ting som er pent brukt kan gis til Frelsesarmeen eller andre veldedige organisasjoner. Alt som kan resirkuleres skal selvsagt resirkuleres.

-Erstatt disse produktene med bærekraftige alternativer. For eksempel økologisk bomull, rustfritt stål, tre og glass.

– Vær kreativ! Finn ut hva du kan bruke på nye måter. Bomullsservietter kan brukes til å pakke inn grønnsaker i kjøleskapet, eller matpakke. Brukte syltetøyglass kan brukes til kaffe, take-away, matrester tannbørsteholdere osv..

– Kutt ned på ting! Spør deg selv: hva er det jeg ikke trenger ?  Hva bruker jeg hver dag? Har jeg ting jeg ikke bruker? Uansett hva det er kan det sikkert være til nytte for noen andre. Gi til en veldedig organisasjon eller selg det på finn.no.

– Tenk økologisk, lokalt, bærekraftig og kjøp ting i løsvekt (med medbragt emballasje).

Tipsene er hentet fra TRASH IS FOR TOSSERS